Aanleiding
Stand van zaken onderzoeksondersteuning hbo
Huidige situatie
Praktijkgericht onderzoek is een relatief nieuw fenomeen binnen het hbo. Hogescholen hebben daarom een beperkte traditie met betrekking tot onderzoeksondersteuning. Ook hogescholen hebben behoefte aan een geïntegreerde onderzoeksinfrastructuur inclusief ondersteuning en expertise om hun onderzoekers goed te kunnen faciliteren.
Factoren die bijdragen aan die behoefte zijn onder meer:
- er worden meer eisen aan praktijkgericht onderzoek gesteld (door financiers, de Gedragscode Wetenschappelijke integriteit, het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO) en de AVG;
- het praktijkgericht onderzoek heeft een grote vlucht genomen:
1. het aantal lectoren gestegen van 300 in 2007 naar bijna 700 in 2020;
2. de onderzoekscapaciteit van hogescholen wordt steeds groter. - de ontwikkeling van Open Science en FAIR;
- de opkomst van data-intensief onderzoek binnen praktijkgericht onderzoek.
Hogescholen werken daarom gezamenlijk aan de inrichting van een onderzoeksinfrastructuur en de ondersteuning daarvan. Het DCC-PO is een vervolg op de Versterkingsagenda Praktijkgericht Onderzoek.
Diensten en faciliteiten voor praktijkgericht onderzoek
Hoewel de diensten en faciliteiten die het hbo gebruikt deels overlappen met die van het wo vraagt praktijkgericht onderzoek soms om andere oplossingen:
- praktijkgericht onderzoek verschilt in aard, werkwijze, output en doorwerking in onderwijs en beroepspraktijk;
- hogescholen werken samen om gezamenlijk IT-oplossingen uit te besteden of te ontwikkelen. Denk aan SURF Research Drive voor het opslaan en delen van onderzoeksdata;
- het hbo maakt gebruik van specifieke platformen gericht op praktijkgericht onderzoek. Bijv: SURFsharekit voor de publicatie van onderzoeksoutput en het Nationaal Platform Praktijkgericht Onderzoek;
Vraagstukken
Ontwikkelingstraject
Hogescholen verschillen in omvang. Daardoor zijn er grote verschillen in de ondersteuning van onderzoek. Vanuit het NPOS en de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit wil de Vereniging Hogescholen voldoen aan haar zorgplicht via een passende route en passend tempo voor elke hogeschool. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met:
- capaciteit
- kennis en expertise
op Open Science en research datamanagement, de AVG, ethische en juridische aspecten - infrastructuur
- Standaarden en interoperabiliteit
zodat diensten gemakkelijker gekoppeld kunnen worden.
Data-intensief onderzoek
Data-intensief onderzoek is in opkomst bij hogescholen maar er is nog te beperkte kennis op dit terrein. Denk aan Big data en machine learning en High Performance Computing.
Bewustwording
Op het gebied van hergebruik, publiceren in Open Access en het concept van Open Science werken we aan de awareness bij onderzoekers.
Meer informatie vind je in de pdf die je hier kunt downloaden.