SURF heeft 6 nieuwe DCC-PO pilots toegekend

De succesvolle voorgaande pilots binnen het DCC-PO hebben de weg vrij gemaakt voor extra pilots. Op 11 mei zijn zes nieuwe voorstellen toegekend waardoor hogescholen aan de slag kunnen met onder meer RDM en VRE. De opgedane kennis wordt gedeeld en beschikbaar gesteld in het DCC. 

Alle ingediende voorstellen zijn beoordeeld door een beoordelingscommissie vanuit vier hogescholen op aansluiting op SURF-dienstontwikkeling, haalbaarheid en impact en relevantie voor andere hogescholen.

Toegekende projecten

SMART Sensordata Infrastructuur

Bij HAS Hogeschool is een aantal lectoraten dat gebruik maakt van sensordata. Zij lopen in hun onderzoek regelmatig tegen het probleem aan dat de data-infrastructuur onvoldoende mogelijkheden biedt om de real-time sensordata uit de verschillende fieldslabs efficiënt en effectief op te slaan en in onderlinge samenhang breed toepasbaar te krijgen voor het lectoraatsonderzoek. Deze pilot richt zich op het beschrijven en ontwerpen van een workflow voor sensordata en een metadatamodel, zodat de sensordata geschikt is voor hergebruik en toepasbaar voor verschillende onderzoeksvragen.

Data in privacygevoelig praktijkgericht onderzoek

Avans Hogeschool gaat in deze pilot aan de slag met Virtual Research Environments (VRE) voor de verzameling, opslag, verwerking van en samenwerking aan privacygevoelige data binnen praktijkgericht onderzoek. Concreet gaat Avans Hogeschool in kaart brengen wat de vereisten hiervoor zijn samen met onderzoekers, data stewards en juridische experts. Doel is om een template ontwikkelen voor een dataverwerkingsovereenkomst (DPA). Ook zullen in deze pilot twee VRE’s worden getest, namelijk de SURF Research Cloud en anDREa-infrastructuur met als doel een proof-of-concept te vinden voor cloud-gebaseerde oplossingen voor privacygevoelige data binnen praktijkgericht onderzoek.

Open science made practical: gezamenlijke ondersteuning van RDM-workflow in de bestaande praktijk van de onderzoekscyclus

Hogeschool Leiden gaat in deze pilot aan de slag met inrichten van een workflow die onderzoekers helpt om onderzoeksdata toegankelijk en beschikbaar te maken voor derden. Belangrijk daarbij is hoe de hogeschool centrale en decentrale onderzoeksondersteuning optimaal op elkaar kan afstemmen en hoe de workflow verankerd kan worden in de bestaande praktijk en hun RDM-protocol.

Creating a data fabric through easy-to-use cloud computing

Deze pilot heeft als doel om docentonderzoekers en lectoren te ondersteunen bij de toepassing van Data Science binnen onderzoeksprogramma's en minoren. Studenten Data science en Computational Science gaan aan de slag met onderzoeksdata vanuit de kenniscentra. Hiervoor gaat Hogeschool Rotterdam de SURF-dienst Jupyter Hub inzetten, zodat studenten kunnen werken aan de onderzoeksdata zonder iets te hoeven installeren. Op deze manier wordt cloud computing op een laagdrempelige manier geïntroduceerd binnen de minoren en lectoraten. De pilot slaat zo een brug tussen onderwijs en onderzoek. In deze pilot gaat de Hogeschool Rotterdam zowel de klassieke toepassing van Jupyter Hub verkennen door deze dienst te gebruiken voor bijvoorbeeld Natural Language Processing en Computer Vision onderwijs, alsook meer innovatieve toepassing zoals het gebruik van Azure AI services. 

Data-intensief onderzoek rondom de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne

Hogeschool Utrecht gaat aan de slag met een casus waar de berichtgeving rondom de oorlog in Oekraïne in kaart wordt gebracht met behulp van een analyse op de Global Database of Events, Language and Tone (GDELT) 2.0 databank. De GDELT 2.0 is een open databank met gegevens van nieuwsmedia en sociale media in meer dan honderd talen. In deze pilot gaan we realiseren om GDELT 2 data in SURF Research Cloud te ontsluiten en te gebruiken. Het doel is om SURF Research Cloud te implementeren als platform voor data-analyse in de projecten die voortkomen uit de SPRONG Responsible AI. Het beoogde resultaat is een serie tutorials waarin we mogelijkheden van data-analyse op SURF Research Cloud uitleggen en reproduceerbaar maken. Daarbij is expliciet het doel om te komen tot een aanpak die inzetbaar is zowel binnen als buiten het themagebied media.

Verkenning (en proof of concept) van het inrichten van een datastroom ten behoeve van rapporteren en analyseren motorische ontwikkeling van Amsterdamse basisschoolleerlingen 

Het lectoraat Bewegen In en Om Scholen van de Hogeschool Amsterdam verzamelt data van Amsterdamse basisschoolleerlingen om inzicht te krijgen in hun motorische ontwikkeling. Het betreft een database die periodiek wordt aangevuld met nieuwe gegevens vanuit een derde partij. Het is een continue monitoring waarbij de database steeds verder wordt uitgebreid en waar potentieel nieuwe onderzoeksvragen en inzichten uit voortkomen. In deze pilot gaan we verkennen hoe we de datastroom kunnen inrichten (inclusief proof-of-concept) om trendanalyses te kunnen doen en te kunnen rapporteren aan samenwerkingspartners zoals de gemeente Amsterdam en de scholen.

Reacties

Wil je iets kwijt, heb je een opmerking of wil je iets delen over dit bericht? Voel je vrij om een reactie achter te laten of in discussie te gaan met anderen!

Nog geen reacties, ben jij de eerste?

Plaats jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *