Terugblik DCC-PO dag 9 okt '23
Ook de DCC-PO netwerkdag van maandag 9 oktober was weer drukbezocht en informatief. Zoals gebruikelijk blikken we kort inhoudelijk terug. Onderaan deze nieuwsbrief vind je tevens de links naar alle getoonde presentaties.
De opkomst was wederom uitstekend en ook ditmaal waren er meerdere collega's die het ochtendprogramma online volgden. Met het oog op de voortzetting van het DCC-PO in 2024, maar ook daarna, was gekozen voor het thema ‘Verduurzamen'. Ons doel is immers uitgroeien tot een gedegen kenniscentrum voor onderzoeks-ondersteuning.
'Meerwaarde van het DCC-PO'
Aan de hand van de concrete projectresultaten benoemde Hans Vossensteyn, stuurgroep voorzitter van het DCC-PO, in zijn bijdrage nog eens de verdiensten en de meerwaarde van het DCC-PO. Hij benadrukte dat die verdiensten vooral op het conto komen van de actieve DCC-PO leden in de werkpakketen. Het is daarom van groot belang dat ook de besturen en het management van de deelnemende hbo's de waarde ervan gaan zien. Om dat te ondersteunen presenteerde Hans de notitie "Meerwaarde van het DCC-PO".
De stuurgroep zal dit document met aparte opleggers en verzoeken aanbieden aan zowel de Bestuurscomissie Onderzoek van de VH (BCOZ) als het Adviescollege Open Science.
Organisatie en Roadmap na 2023
Sarah Coombs en Bolinda Hoeksema (werkgroep Governance) presenteerden vervolgens kort waarom het DCC-PO in 2024 organisatorisch op de huidige wijze zal worden voortgezet. In de komende maanden zal een kwartiermaker worden ingehuurd die het DCC-PO moet helpen om van een projectorganisatie te veranderen in een lijnorganisatie. Om het project in 2024 voort te kunnen zetten is subsidie aangevraagd bij SIA. Die aanvraag zal vrijwel zeker worden gehonoreerd.
Publinova en onderzoeksinformatie
Na de pauze was het woord aan John Doove (SURF) die met de aanstaande 'launch' van Publinova de ontstaansgeschiedenis en toekomstige mogelijkheden van het nieuwe publicatieplatform toelichtte. Hoe Publinova zich zal ontwikkelen om al het moois van praktijkgericht onderzoek nog zichtbaarder te maken, is volgens John geheel aan het hbo zelf. Belangrijke randvoorwaarde voor die zichtbaarheid is dat de individuele hogescholen de onderzoeksregistratie zelf op orde hebben. Alleen zo kan Publinova deze informatie ook open en herbruikbaar tonen. De meeste hogescholen zijn helaas nog niet zo ver en is de beschikbaarheid van gestructureerde onderzoeksinformatie nog beperkt. Om gezamenlijk tot passende oplossingen te komen, wordt ingezet op een ‘modulair onderzoeksinformatie-systeem’ dat is gebaseerd op metadata- en uitwisselingsstandaarden.
Generiek datamanagementplan en -tool
Vanuit haar rol als projectleider FAIR data en datamenagement bij ZonMw sprak Margreet Bloemers over de waarde van de informatie in datamanagementplannen. Subsidieverstrekkers eisen allemaal een goed ingevuld datamanagementplan (DMP) als onderdeel van een projectfinancieringsaanvraag. Zelf verplichten hogescholen hun onderzoekers inmiddels ook om voorafgaand aan ieder onderzoek een DMP in te vullen. ZonMw en NWO/(SIA) bieden daarvoor momenteel facultatief ieder een eigen 'template' aan. Margreet benadrukte nog eens dat ZonMw en NWO niets dwingend voorschrijven. Met het oog op FAIR datamanagement, lijkt het haar wel wijs om te onderzoeken of we gezamenlijk een interoperabele online DMP-tool kunnen ontwikkelen.
'Samen aan de Slag-dagen', 16 - 18 januari '24
Sophie de Koning kondigde een nieuw DCC-PO event aan dat van 16 t/m 18 januari zal plaatsvinden in Utrecht onder de naam "Samen aan de Slag-dagen". Drie dagen lang wordt ingegaan op de resultaten uit de 13 pilotprojecten die DCC-PO leden samen met SURF hebben uitgevoerd. Hiermee willen we de verworven kennis en inzichten zo praktisch mogelijk vertalen naar het onderzoek in andere hogescholen. De 'Samen aan de Slag-dagen' zijn specifiek bedoeld voor onderzoeksonder-steuners en de coördinatoren van expertisecentra en van de sprongprogramma's.
Netwerken en vriendschappelijk bijpraten
De pauzes, lunch en de borrels waren levendig als altijd en de stemming zat er ook deze keer weer goed in. Netwerken staat bij DCC-PO dagen immers voorop en het doet goed om te zien hoe collegiaal iedereen met elkaar omgaat. Door het nauwe samenwerken zijn leden echt met elkaar begaan. Om die collegialiteit te versterken is besloten een 'smoelenboek' samen te stellen zodat we elkaar binnen de community nog makkelijker kunnen vinden.
Downloads
- Hans Vossensteyn cs. : Verduurzamen van het DCC-PO
- John Doove: Publinova en Onderzoeksinformatie
- Margreet Bloemers: 'Interoperable' datamanagementplan en -tool
- Sophie de Koning: DCC-PO en SURF outreach; 'Samen aan de Slag-dagen'
- Arnout Terpstra: Toelichting SRAM-pilot automatic key encryption
- Workshop Publinova en Onderzoeksinformatie
- Workshop Generiek Datamanagementplan en -Tool
- Workshop Content voor de DCC-PO Kennisbank
Reacties
Wil je iets kwijt, heb je een opmerking of wil je iets delen over dit bericht? Voel je vrij om een reactie achter te laten of in discussie te gaan met anderen!
Nog geen reacties, ben jij de eerste?